Egzama; dermatoloji polikliniklerine en sık başvurulan deri hastalıklarından biridir. Farklı çeşitleri mevcut olup sıklıkla görünümü kızarık, kuru, üzerinde çatlaklar olan bazen de minik içi küçük sıvı dolu kabarcıklı ve sızıntılıdır. Genelde kaşıntılı çatlaklar varsa ağrılıdır. İleri dönemlerde ise kabuklanma, kepeklenme, deride kalınlaşmalar görülür. Bazen özellikle de tanı ve tedavi gecikmişse deri bariyeri bozulduğu için mikroplar olaya dahil olup enfeksiyonlar gelişebilir. Bu nedenle erken başvuru önemlidir.

Özellikle kış aylarında cildimizin kuruması ile egzamaya yatkınlık artar. Atopik ciltlerde eğer iyi nemlenme sağlayamazsak egzamaya dönüşüm sık görülür. Yine kimyasallar özellik sıvı sabun, deterjan ayrıca mesleki kimyasal maruziyeti ile de egzama sık gelişir. Alerjik kökenli egzama oluşmuşsa, alerjen maddenin çok az miktarda teması bile egzamaya neden olabilmektedir. Kimyasal nedeniyle oluşan egzama, temas devam ettiği sürece düzelmemektedir.

Atopik egzama, seboreik dermatit, asteatotik egzama, kontakt egzama, numuler egzama, sinirsel egzama gibi çeşitleri vardır egzama çeşitleridir. Deri hastalığınıza önce tanı konulmalıdır ki tedavi edilebilsin. Bunun için sizin komşu ilaçları, eczane yerine bir dermatoloji (cildiye) uzmanına başvurmanız gerekir.

Tedavi de en önemli şey cildi egzamaya karşı nemlendirerek, allerjen ve kimyasallardan ve tabiki stresden uzak durarak korumaktır. Yine beslenme de vücutta enflamasyon yükünü arttırmamak için önemlidir. Antienflamatuar kortizon ve benzeri ilaçlar, antihistaminikler ve cilt yenileyici ilaçlar kullanılır.

10 senedir dermatokozmetoloji (yani cildiye hastalıkları ve dolgu, mezoterapi, botoks uygulamaları ile medikal lazer cihazları kullanımı) alanında hizmet vermekteyim.

İlginizi Çekebilir

İletişime Geçin

Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
Fill out this field