Vitiligo deride beyaz yamalar şeklinde görülen otoimmum bir hastalıktır. Halk arasında “ala hastalığı” olarak da bilinir. İç organ tutulumu yoktur sadece deriyi etkiler. Diğer otoimmün hastalıklarla beraber olabilir. (diyabet, Hashimato, b12 vitamin eksikliği vs)  Vücudun bazı bölgeleri daha sık tutulur; yüz, eller özellikle parmaklar, genital bölge gibi. Bütün vücuda yayılabilir. Bulaşıcı değildir. Stres tetiklenmesinde artmasında temel etkendir.

Vitiligo sosyal ve psikolojik anlamda da kişileri etkileyen bir hastalıktır. Vitiligo tedavisi için uygulanabilecek birçok yöntem bulunmaktadır. Öncelikle normal deri ile vitiligolu deri arasındaki renk farkı açılmaması yani normal deri koyulaşmaması için ayrıca hassas olan vitiligolu deride yanık, cilt kanseri gelişmemesi için güneşten korunmalıdır.

İlk başta tedaviye topikal tedavi yani kremlerle başlanmalıdır. Kortizonlu kremler immünomodülatör kremler sıklıkla kullanılır. Ayrıca antioksidan maddeler içeren bitkisel kökenli vitiligo kremleri de bulunmaktadır.

Yaygın vitiligo hastalarında PUVA tedavisi uygulanır ki bu uygulama kontrollü ultraviyole ışın veren cihazlar ile yapılır. Ayrıca tedavisinde immunsupresif (bağışıklık sistemini baskılayan) ve immünmodülatör (bağışıklık sisteminin gücünü baskılayan ya da artıran) ilaçlarda bulunmaktadır. Bu ilaçlar bağışıklığı baskılayarak tedavi ettikleri için çok iyi değerlendirilerek kullanılmaları gerekmektedir.

Lekelerin çok yaygın olduğu hastalarda depigmantasyon yöntemiyle koyu kalan deri alanlarının rengini açarak vücut rengi eşitlenmektedir. Bu yöntemle tüm vücut beyazlatılarak ten rengi eşitlenmektedir. Bu durumda renk kaybı kalıcıdır.

Vitiligonun cerrahi tedavisinde ise Punch greft uygulamalarıyla derinin rengini kaybettiği bölgelere vücudun başka alanından alınan derilerin konulmasıyla vitiligolu bölgenin yeniden renklenmesinin sağlanmaktadır. Kök hücre nakilleri de yapılabilmektedir.

Her otoimmün hastalıkta olduğu gibi beslenme vitiligoda önemlidir. Vücutta enflamasyonu arttıracak yiyecekler (gluten, süt ve süt ürünleri, şeker) ile beslenmemeli, antioksidan besinlere öncelik verilmelidir. Düzenli egzersiz, düzenli uyku, meditasyon vücuttaki enflamasyonu azaltmak için önemlidir.

İlginizi Çekebilir

İletişime Geçin

Fill out this field
Lütfen geçerli bir e-posta adresi yazın.
Fill out this field
Fill out this field