Mezoterapi Nedir?
İlk kez yaklaşık 60 sene önce Fransa’da, Dr. Pistor tarafından uygulanan yöntem, Fransa’da 2002 yılında geleneksel tıp yöntemi olarak üniversitelerde okutulmaya başlanmıştır. Tıbbi ya da kozmetik sorunları tedavi etmek için bazı maddelerden oluşan (aminoasit, vitamin, hyaluronik asit, yağ eritici maddeler, antioksidanlar, saç geliştirici maddeler, büyüme faktörler vs.) amaca uygun olarak seçilen ilaç karışımların deri içi veya deri altına özel iğneler ve özel tekniklerle verilmesi şeklinde tanımlanabilir. Hedef doku ile doku için gerekli olan maddelerin birbirine yakınlaştırılmasıdır. Deri altı dokular fiziksel ve kimyasal olarak uyarılmış olur.
Hangi hastalıkta hangi içeriğin hangi oranda karıştırılacağı hekimin kişisel bilgilerine dayalı olmakla beraber artık günümüzde pek çok dermatokozmetik firmaların hazırladığı özel formülasyonlar kullanılmaktadır.
Diğer ilaç tedavilerinden üstünlüğü ise ilaçların küçük dozlarda ve bölgesel kullanılmasıdır. Bu şekilde yan etki riskleri de oldukça azalmıştır.
Hangi Bölgelere Uygulanır?
Mezolift amaçlı yüz, boyun, dekolte, el, saç mezoterapisi amaçlı saçlı deri ve selülit için bacak, karın, kalça gibi pek çok bölgeye uygulanabilir. Yine çatlak, leke, çeşitli deri hastalıklarında vs. kullanılabilir. Ayrıca herpetik ağrı, kronik kas spazmı, tendonit ve pek çok hastalıkta da kozmetoloji haricinde kullanılmaktadır.
Mezoliftte (Yüz, Boyun, Dekolte ve El Mezoterapisi) Kullanılan Maddeler?
Hyalüronik asit (Deride kollajen ile elastin liflerin arasını dolduran maddedir, deriyi nemlendirir, hasarlara karşı korur, yaşla birlikte azalır. Uygulanan preparatlar genellikle çapraz bağ içermeyen saf ilaçlardır.), aminoasitler (protein yapı taşı), DMAE (dimetilaminoetanol, fosfotidil kolin prekürsörüdür, antioksidandır, kasların kasılmasına derinin gerilmesine neden olur), alfa lipoik asit (güçlü bir antioksidan), X-ADN (somon sütünden elde edilen insan DNA’sına çok benzeyen yüksek polimerize DNA’dır. İçerisinde B vitamin komplekside bulunmaktadır.), prokain ve lidokain (diğer ilaçların absorbsiyonunu arttırırlar), fonzylane (mikrodolaşımı arttırır), conjonctyl (organik silisumdur, dermisdeki kollajen ve elastin lifleri yeniler, kollajen üreten fibroblast denilen hücreleri arttırır), esberiven (kollajen sentezini arttırır, ödem çözer), multivitamin (B1 mikrodolaşımı arttırır, B2 vücudun oksijen kullanımı ve karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmaları için gereklidir, B3 hücrelerde enerji salınımını düzenler, sağlıklı cilt oluşumuna yardımcıdır, nemlenmeyi sağlar, B5 sağlıklı kas deri sinir sistemi oluşumuna yardımcıdır saçların grileşmesini kırışıklık oluşmasını engeller, B6 bağışıklık sisteme yardımcıdır, vitA fibroblastları arttırır, yeni kolajen oluşumunu sağlar ve ciltteki ölü hücrelerin atılımını ve yeni damar oluşumunu sağlar, vitC bağışıklık sistemini güçlendirir, antioksidandır, kollajen yapımını arttırır sağlamlaştırır, koyu lekelerin açılmasını sağlar, vitE antioksidandır, deriyi nemlendirir), mineraller (sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, selenyum), AHA vs.
Cilt yaşla birlikte genetik, hormon gibi iç etkenler ve sigara, alkol, güneş ışığı gibi dış etkenler ile kurur, esnekliği azalır, kırışıklığı artar. Cildi canlandırmak, elastikiyetini arttırmak ve nemlendirmek amacıyla mezolift uygulanır. Yaşlanan deride kullanıldığı gibi yaşlandırmayı geciktirmek ve önlemek amacıyla da kullanılabilir. Cildi gençleştirme, yenileme, kollajen dokuyu güçlendirmek için, gevşemiş ve sarkmış deriyi toparlamak için uygulanır. Gençlik aşısı denilen işlemdir.
Uygulanan ürüne göre ve uygulayan hekimin tecrübesine göre değişir. Genellikle 35 yaş üstünde 2 haftada bir 35 yaş altında 3 haftada bir 3-4 seans, sonrasında 3 ayda bir idame seanslar önerilir.
İşlem öncesi topikal anestetik kremlerle bekletme dahil olmak üzere işlem yaklaşık 1 saat sürmektedir.
İlk beklenen etki parlak, canlı bir yüz görünümüdür. Ayrıca ciltte gerginliğe neden olur. Diğer bir etki ise kırışıklıklarda dolma etkisidir. İlk seanslarda cildin nem eksikliğinden dolayı bu hissedilmezse de tekrarlayan seanslarda cildin suya doymasıyla hissedilmeye başlanılır.
İşlem sonrası 48 saat süreyle güneş banyosu ya da solaryum yasaklanmalı, 8 saat süreyle uygulanan bölge yıkanmamalı, spor yapılmamalıdır. Seanslar arası yapılacak kimyasal peeling mezoliftin etkisini arttırmaktadır.
Hassasiyet, yanma, ağrı, kaşıntı, kızarıklık, morluk, küçük kan birikimleri, enfeksiyon, allerjik reaksiyonlar
Son dönem kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, kan sulandırıcı tedavi alanlar, gebe ve emziren kadınlar, kullanılan ilaca karşı alerjisi olanlar, kemoterapi alan hastalarda uygulanmamalıdır. İmmunolojik hastalığı olanda, insülin kullanan şeker hastalarında, deri lezyonu olanlarda da kullanılmamalıdır.